Legradski školarci na jezeru Šoderica učili o bioraznolikosti u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“

U sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ danas je na jezeru Šoderica, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, održana edukativna radionica na temu bioraznolikosti za učenike Osnovne škole Legrad. Kroz svijet flore i faune ovog prostora učenike je vodila ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, a radionici su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te ravnatelj OŠ Legrad Dragutin Marcinjaš.

Naglasivši kako je projekt primjer odlične suradnje Općine Legrad, Javne ustanove i PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, zamjenik Ljubić je dodao kako jezero Šoderica ima dugu turističku tradiciju te kako Županija ulaže posebne napore u revitalizaciju ovog prostora, kako bi ponovno bio atraktivan i poželjan brojnim posjetiteljima.

Uz izgradnju turističke infrastrukture, gdje posebno treba istaknuti šetnicu, dječja igrališta i vidikovce, u ovom projektu vrijednom gotovo pet milijuna kuna važan je i edukativni dio za djecu i mlade, gdje oni uče o ljepotama i bioraznolikosti ovog područja, borave na svježem zraku i usvajaju zdrave navike. Dodana vrijednost je što se na taj način zainteresiraju za prirodnu baštinu jer se doista imamo s čime pohvaliti“, kazao je zamjenik Ljubić.

Ravnateljica Kolar školarcima je pojasnila na koji će način promatrati prirodu oko sebe i bilježiti što su sve vidjeli, kako bi, primjerice, naučili prepoznati određenu vrstu ptica. Ujedno je zahvalila Županija na predfinanciranju ovog projekta bez čega ne bi bila moguća realizacija, odnosno korištenje EU sredstava.

Cilj projekta je na održiv način valorizirati prirodnu baštinu na području općine Legrad zbog doprinosa društveno-gospodarskom razvoju, povećanju broja posjetitelja i atraktivnosti područja prirodne baštine te uspostave sustava upravljanja posjetiteljima.

Aktivnosti projekta odnose se na uređenje šetnice na Šoderici u ukupnoj dužini od 1,5 km, postavljanje javne rasvjete, izgradnju dva vidikovca i dva dječja igrališta, postavljanje urbanih sadržaja (klupe i koševi za smeće) uz šetnicu, nabavu deset električnih bicikala za prijevoz posjetitelja, postavljanje edukativnih tabli uz šetnicu, izradu Akcijskog plana za upravljanje posjetiteljima, radionice iz područja prirodne baštine te zapošljavanje i edukaciju turističkog vodiča na 24 mjeseca.

Vodeći partner na projektu je Općina Legrad, a uz Javnu ustanovu, drugi partner je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije. Vrijednost projekta je 4,8 milijuna kuna, EU sufinanciranje je 85 posto, a provodi se u okviru programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. godine. Trajanje projekta produženo je do 31. svibnja ove godine zbog okolnosti nastalih uslijed pandemije koronavirusa, zbog čega nisu mogle biti održane sve planirane radionice za vrtićku i školsku djecu.

IZVOR: KCKZZ