ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE OPĆINE LEGRAD“

U ponedjeljak, 29. listopada 2018. godine, u prostorima Ribičkog doma na Šoderici održana je početna konferencija projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“. Projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ odobren je u okviru Natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 4.839.671,00 kuna, a trajanje projekta je 3 godine. Prijavitelj i korisnik projekta je Općina Legrad, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić sa suradnicima, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije Damir Petričević, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije Zlatko Filipović, predstavnici grada Koprivnice, predstavnici Općine Đelekovec te predstavnici Športsko ribolovnog saveza Koprivničko-križevačke županije.

U uvodnom dijelu Početne konferencije sve prisutne pozdravio je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je zahvalio svim partnerima na uloženom trudu u pripremi projekta kojim se planira revitalizacija Šoderice i privlačenje domaćih, ali i stranih posjetitelja. Ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić istaknula je aktivnosti koje će Razvojna agencija PORA KKŽ provoditi u okviru projekta, a odnose se na izradu Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima i promociju projekta kao i cjelokupnu administrativnu i tehničku podršku svim partnerima tijekom provedbe projekta, odnosno provodit će aktivnosti vezane uz izvještavanje i koordinaciju projektnih aktivnosti.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je prezentacija projekta i projektnih aktivnosti koju je održao načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić. Načelnik je ukratko predstavio aktivnosti koje će se kroz projekt provesti tijekom slijedeće 3 godine, odnosno koji infrastrukturni radovi će se realizirati sa svrhom daljnjeg uređenja Šoderice. Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar predstavila je aktivnosti koje će u okviru projekta provesti Javna ustanova, a vezane su uz očuvanje i promociju prirodne baštine. Ravnateljica Javne ustanove istaknula je važnost očuvanja i brige za prirodnu baštinu budući da se Šoderica nalazi u zaštićenom NATURA 2000 području i dio je Regionalnog parka Mura-Drava.

U okviru projekta uredit će se šetnica na jezeru Šoderica u ukupnoj dužini od 1,5 km na kojoj će se postaviti nova javna rasvjeta, izgradit će se 2 vidikovca i postaviti edukativne table, a također će se urediti 2 dječja igrališta, nabaviti električni bicikli i provesti niz aktivnosti kojima će se doprinijeti povećanju atraktivnosti jezera Šoderica kao zaštićenog područja.

IZVOR: PORA