Izgrađene promatračnice na Šoderici

U sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“  izgrađene su dvije promatračnice kao dio poučno-tematske staze koja će biti formirana uz izgrađenu šetnicu na jezeru Šoderica. Jedna promatračnica izgrađena je na početku šetnice, a druga na njenom kraju. Izvođač radova je bio stolarski obrt „HOLEK“  u vlasništvu Slavka Holeka iz Koprivnice.

Promatračnice pružaju jedinstven pogled na jezero Šoderica i njegovu okolinu. Posjetitelji će s njih moći doživjeti ukupan sklad tamošnjeg biljnog i životinjskog svijeta te će im se omogućiti promatranje bioraznolikosti područja Šoderice. Ovisno o mjestu na kojem su postavljene, projektirane su na način da posjetitelji u što većoj mjeri dožive vrijednu i zaštićenu prirodnu baštinu i bogatu bioraznolikost područja koje je pod zaštitom Regionalnog parka Mura Drava te zaštitom Natura 2000. Osim za promatranje bioraznolikosti, one će služiti za edukativne aktivnosti ali i  druge vidove turizma kao što su to promatranje ptica, foto-turizam i slične aktivnosti.

Ukupan iznos radova vezanih za izgradnju dvije promatračnice na jezeru Šoderica je iznosio 135.310,00 kn a njihova izgradnja je trajala od početka rujna 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine.